La propina, quan i quanta?

© NovaYork.cat 2013 *Tots els drets reservats*

La primera vegada que vaig estar a Nova York hi vam anar amb una colla i vam agafar dos taxis. Van començar a empaitar-se Lexington amunt, com si d’un rally es tractés per veure qui arribava abans. Va tenir sort que vam arribar sencers i amb el taxi net, però vam considerar que no li havíem de deixar ni un centau de propina. Havíem llegit un cartell dins el taxi on hi deua que pots deixar propina si creus que el servei ha estat el just. L’un i l’altre se’ns van posar a cridar i vam entendre que l’esperaven, així que vam acabar pagant.

PropinaEn el cas de l’estat de Nova York, la propina està entre el 15 i el 20%, a baristes, restaurants i taxistes.

Si realment us han atès bé i se l’han merescuda, us recomanem que els la pagueu, doncs per desgràcia no estem acostumats a un servei que s’esmeri gaire. Si pel que fos tornéssiu a un lloc on no heu deixat propina, pot ser que se’n recordin i us donin un mal servei i viceversa, que us atenguin amb gust en un establiment on hagueu estat generosos. Pensem que en el cas de Nova York, el sou dels cambrers sol ser només de les propines.

CONFIDENCIAL: Si us voleu entretenir, en la pàgina NYCabbie hi ha relats de taxistes que expliquen històries, la majoria sobre propines i carreres especials i curioses.