Coneixes la història de la fotografia més romàntica del Nova York de tots els temps?

© NovaYork.cat 2016 *Tots els drets reservats*

Coneixes la història de la fotografia més romàntica de la història de Nova York?

La fotografia va ser presa el 14 l’agost de 1.945 i mostra el petó apassionat entre un soldat de la marina i una infermera, en saber que havia acabat la II Guerra Mundial, en la jornada de la victòria sobre Japó.

La va captar el fotògraf professional Albert Eisenstaedt de forma espontània, mentre es trobava a Times Square cobrint un altre esdeveniment.

Times Square V-J Day Kiss
Fotografia de l’autor Albert Eisenstaedt

Des que va ser publicada a la revista Life una setmana més tard, en un reportatge sobre el final de la guerra, és una de les fotografies més famoses de la història de Nova York, probablement la més romàntica.

De fet, el fotògraf de la marina Victor Jorgensen va capturar el mateix moment des d’un altre angle, no tan vistós, i la fotografia va ser publicada a l’endemà al NY Times. Sembla, però, que no ha arribat a ser tan famosa com la d’Eisenstaedt.

kiss2
Moment capturat pel fotògraf Victor Jorgensen

La qüestió és que hi ha dues versions sobre la identitat de la protagonista femenina. Una apuntaria Edith Shain, que treballava com infermera i anava camí de la feina. Assegura que la va agafar en veure-la passar, i ella va accedint dient que en el fons, hi havia d’estar agraïda, doncs al cap i a la fi, ell havia lluitat pel seu país i, per tant, també per ella. La segona opció, confirmada per antropòlegs forenses experts en identificació de fotos, afirmen en canvi, que es tractaria de Greta Friedman, una auxiliar de dentista que per part seva relata que no va veure venir el noi i que era tan fort que no va poder fer res per separar-lo. En el cas del soldat, en canvi, sembla que s’han rebut centenars de propostes reclamant-ne l’autoria i no se n’ha pogut confirmar cap… de moment, tot i que com tota història digna de pel·lícula, ja està bé que quedi una part en suspens.

CONFIDENCIAL: Una opció molt aconsellable si teniu temps, especialment si aneu a Nova York per alguna ocasió molt especial, és buscar per les webs de promoció tipus Groupon rutes amb fotògraf pels indrets més romàntics o especials de la ciutat.